מפגעי בטיחות ותאונות קטלניות באתרי בנייה הם דבר נפוץ מדי בישראל בימינו, כפי שניתן להסיק מהדיווחים החוזרים והנשנים בתקשורת על פצועים והרוגים בתאונות בטיחות בענף זה. כפי שניתן ללמוד מאתרי בנייה הפועלים על פי החוקים, הנהלים ומתודולוגיות הפעולה הנהוגות בענף הבנייה בעולם, יש הרבה מה לעשות בנידון

מהן מתודולוגיות העובדה אשר התפתחו בעולם הבנייה בכל הנוגע לבטיחות אישית של העובדים והמבקרים באתר? מה ניתן ורצוי לעשות על מנת לצמצם למינימום האפשרי את כמות תאונות העבודה החמורות והקטלניות המתרחשות באתרי בנייה בארץ, ומה מתוך זה כבר נעשה בפועל?

משרות לאנשי מקצוע מעולם הבטיחות בעבודה

אחת מדרכי הפעולה הנהוגות בעולם, וגם בארץ בשנים האחרונות, בכל הנוגע להעלאת רמת הבטיחות האישית של עובדים באתרי בנייה, היא העסקה באתר של אנשי מקצוע מעולם בטיחות בעבודה. אנשי מקצוע אלו, דוגמת ממונה בטיחות, יועץ בטיחות בעבודה, יועצי בטיחות אש, קציני בטיחות למיניהם וכו', מועסקים כמעט בכל אתר בנייה כיום, אך ברבים מן המקרים אין הקפדה מספקת על המשרות הנדרשות, אנשי המקצוע הללו אינם מקבלים מספיק סמכויות או התייחסות וכו'. כלומר, יש הרבה על מה לעבוד ומה לשפר בהקשר זה…

למעשה, בישראל מחויב אתר בנייה בינוני או גדול בהעסקה של ממונה בטיחות, וזאת על פי חוק. בכל אתר בנייה בו מועסקים מעל למאה עובדים, כמו גם באתרים קטנים יותר אשר מפקח עבודה אזורי מחליט משיקולים אלו או אחרים כי הם זקוקים לליווי צמוד של ממונה בטיחות, מחויבים מנהלי אתר הבנייה בהעסקת איש מקצוע זה. ממונה הבטיחות מסייע בבנייה ויישום של מערך בטיחות מקיף, יסודי ואפקטיבי, באמצעות פעולות שונות דוגמת כתיבת נהלים ופיקוח על יישומם, זיהוי מפגעי בטיחות שונים וכו'.

הדרכות בטיחות מגוונות ולעיתים תכופות

כלי מרכזי ומשמעותי בעולם הבטיחות בעבודה הוא הדרכות בטיחות. אלו מועברות במתכונות שונות ועל ידי אנשי מקצוע שונים (חלקם בעלי תפקידים באתר הבנייה עצמו וחלקם אנשי מקצוע "חיצוניים" דוגמת יועצי בטיחות), ומותאמות כמובן לאופי העבודה באותו אתר. במקרים רבים מועברת, למשל, הדרכת בטיחות אש, המתמקדת במפגעי אש וחום פוטנציאליים ובדרך למנוע את הפיכתם לתאונה או הגעתם למצב מסוכן. באופן דומה, מועברות הדרכות בטיחות ספציפיות נוספות, בהתאם למפגעים הנפוצים הקיימים באתר בנייה (לדוגמה – הדרכת בטיחות לעובדה בגובה).

הדרכת בטיחות היא כלי מצוין בו ניתן להשתמש בתדירות גבוהה יחסית, במטרה להשאיר את צוות העובדים ערני ומודע לנושא הבטיחות, לשמר בזיכרונם של העובדים את כללי הבטיחות כך שיהיו מודעים להם בעבודתם היומיומית וכו'. מאחר ולהדרכות בטיחות מחיר מסוים מנקודת מבטו של מנהל אתר הבנייה (מדובר בפרק זמן בו לפחות חלק מהעבודה נעצרת, במקרה בו מעבירים את ההדרכה גורמים חיצוניים ייתכן וצריך לשלם להם בעבור כך וכו'…), במקרים מסוימים מנסים לחסוך בהדרכות ומעבירים רק את המינימום הנדרש. בפועל, מדובר דווקא בהוצאה משתלמת ביותר שכן עלותן של הדרכות בטיחות אינה גבוהה כל כך, וכל תאונת עבודה קטלנית גם עולה בפועל הרבה יותר כסף עבור הנהלת אתר הבנייה (שלא לדבר על העלות בבריאות או חיי אדם). לכן, הדבר ההגיוני והמתבקש לעשות הוא להעביר הדרכות בטיחות רבות, מגוונות ותכופות כמה שיותר. הן מוכיחות עצמן כיעילות במניעת תאונות עבודה מצערות.

הדרכות בטיחות מועברות פעמים רבות גם על ידי אנשי המקצוע מעולם הבטיחות המועסקים באתרי בנייה, דוגמת ממונה בטיחות בבניה או יועץ בטיחות. בפועל, ככל שיקצו יותר תשומת לב, זמן ומשאבים נוספים להעסקתם של אנשי בטיחות ולפעולות מנע דוגמת הדרכות בטיחות מפורטות, כך יצומצם מספר תאונות העבודה הקטלניות באתרי בנייה בארץ, ובטיחותם האישית של הפועלים לא תצטרך להימצא תחת סכנה למען האינטרסים של היזמים, הקבלנים ושאר הגורמים המעוניינים למקסם רווח באתר הבנייה שלהם, גם על חשבון בטיחות אישית.

צרו קשר לקבלת פרטים לגבי ייעוץ בטיחות בבניה בקישור הבא

לאוס בניית אתרים קידום אתרים אורגני

Call