במקומות עבודה, בתי עסק וארגונים רבים מועסק כיום ממונה בטיחות, בין אם העסקתו נדרשת על פי חוק ובין אם לאו. בדומה ליועצי בטיחות שונים, גם ממונה הבטיחות הוא איש מקצוע האמון על ייעול ושיפור מערך הבטיחות בעבודה באותו מקום. בעוד מדובר בבעל מקצוע המתמחה בתחום הבטיחות בעבודה, אחד הגורמים החשובים והעיקריים עימם הוא צריך להתמודד ולעבוד הוא הגורם האנושי. זה עשוי במקרים רבים להציב אתגרים לא פשוטים…
כאשר אנחנו מדמיינים את יום עבודתו של ממונה בטיחות בעבודה במפעל, אתר בנייה או כל מקום עבודה אחר בו הוא מועסק, אנחנו מדמיינים כי הוא עסוק במהלך רוב היום בזיהוי מפגעי בטיחות פוטנציאליים, כתיבת נהלים, פיקוח על אכיפת הנהלים הקיימים וכיוצ"ב. בעוד אלו הן אכן פעולות מרכזיות ונפוצות בשגרת היום של ממונה בטיחות בעבודה, בפועל הוא גם מקדיש לא מעט זמן ותשומת לב לגורם האנושי במקום העבודה, וגורם זה עשוי ללבוש צורות שונות.
הגורם האנושי במקום העבודה – בעיות פוטנציאליות
אילו אתגרים ובעיות עשוי להערים הגורם האנושי במקום העבודה על ממונה הבטיחות, או על רמת הבטיחות האישית והכללית באותו מקום עבודה?
ובכן, חלק משמעותי מתאונות הבטיחות בעבודה קורות בעקבות אי שמירה על נהלי הבטיחות הקיימים, והתייחסות מקלת ראש ואפילו מזלזלת של עובדים בנהלי בטיחות אלו. לכן, אחד הכלים באמצעותם פועלים יועצי בטיחות בעבודה, ממונה בטיחות ואנשי מקצוע נוספים מהתחום הוא הדרכות בטיחות מרוכזות – אלו אמורות להעלות מודעות בקרב העובדים ולצמצם את אדישותם לסכנות הבטיחותיות המאפיינות את יום העבודה שלהם.
אתגר משמעותי נוסף טמון בתפקוד של העובדים במקרים של מצבי חירום בטיחותיים. העובד הממוצע במפעל, עסק חקלאי, אתר בנייה או מרבית מקומות העבודה האחרים אינו מומחה בהתמודדות עם מצבי לחץ בלתי צפויים ולא ניתן פשוט להניח כי יתפקד באופן אופטימאלי בעת שמתרחשת תאונת עבודה בה נשקפת סכנה בטיחותית לעובדים. על מנת שתאונות שכאלו יסתיימו עם כמה שפחות נזק שואפים מנהלי מקומות עבודה, תוך הכוונה של יועצי בטיחות וממונה בטיחות בעבודה, להדריך ולהכווין עובדים מסוימים לקחת אחריות על חלקים ספציפיים במערך הבטיחות. למשל, עובד מסוים יהיה אחראי על מטפי כיבוי האש ויידע בדיוק היכן הם נמצאים וכיצד להפעילם. אחר יהיה אחראי על מספר מצומצם של נהלי בטיחות הקשורים לפריט מיכון כבד ומסוכן זה או אחר וכו' – כל עובד "יתמחה" במספר מצומצם וחשוב של נהלי בטיחות וכך יוכל להגיב בצורה יעילה ומהירה במצבי חירום הקשורים לנהלים אלו.
גם עבודה עם קבלני חוץ עשויה להציב אתגר משמעותי בהקשר זה, מפני שקבלנים חיצוניים לרוב מגיעים לאתרים ומקומות עבודה אותם הם אינם מכירים לעומק, ולכן גם קשה יותר להבטיח כי יוכלו לתפקד במקומות אלו בצורה טובה במצבי חירום בטיחותיים. גם כאן מעניק ממונה הבטיחות התייחסות נפרדת ומיוחדת לנושא, ודואג להדריך באופן פרטני קבלני חוץ המגיעים לאותו מקום עבודה כסוג של אורחים, אך נחשפים גם כן לסיכונים בטיחותיים שונים.
ניהול הגורם האנושי כחלק מעבודתו של ממונה בטיחות בעבודה
כיצד, אם כן, מתמודד ממונה בטיחות בעבודה עם האתגרים השונים שעשוי להציב הגורם האנושי במקום העבודה?
ממוני בטיחות עוברים הדרכות ייעודיות בנושא ולמעשה לומדים להתייחס לגורם האנושי כחלק אינטגראלי ובלתי נפרד מסביבת העבודה, אותה סביבה בה אמור לשמור ממונה הבטיחות על רמת הבטיחות האישית והכללית. התייחסות מיוחדת זו מעלה את תשומת הלב לאתגרים הפוטנציאליים, ומניעה ממוני בטיחות להתמודד באופן ייעודי וספציפי עם הגורם האנושי במקום העבודה בו הם מוצבים.
ניהול הגורם האנושי הוא חלק בלתי נפרד מעבודתו של ממונה בטיחות, וקיימת התייחסות לכך במסגרת הכשרתו. לכן סוגיה זו אינה אמורה להפתיע אותו, והוא מצויד בכלים המקצועיים המאפשרים להתמודד עם אתגרים אלו בצורה טובה.